Profiel van Gamedidactiek.net

Gamedidactiek.net

Gestart in maart 2019

De techniek

Dit platform is gebaseerd op WordPress, GamiPress, MasterStudy LMS en H5P.

Wil jij weten hoe deze open source programma’s met elkaar samenwerken? 

Samenwerking

GameDidactiek.net is ontstaan naar aanleiding van een meerdaagse workshop door Martijn Koops over gamedidactiek. Tijdens deze meerdaagse workshop deed je kennis op over het mixen van spelelementen in je dagelijkse lespraktijk. Niet zo zeer digitaal, maar vooral lekker analoog! Ik vond het voor mijzelf een enorm leuke uitdaging om wat spelelementen digitaal toe te kunnen passen. Dit had meerdere redenen:

  • Ik ben zelf nogal erg van het digitale lesmateriaal. Experimenteer ook graag met het zelf ontwerpen van digitaal lesmateriaal.
  • De school waar ik voor werkte toen ik de cursus volgde was ook erg digitaal aangelegd.
  • Een collega van mij wilde samen met mij wel kijken hoe ver we zouden komen digitaal, om zo ook de overgang van de 3e klas havo/vwo naar de 4e klas havo/vwo voor scheikunde te kunnen verkleinen.
  • Digitaal kan je makkelijker gepersonaliseerd leren organiseren, dan analoog. En als ik daar dan ook nog het stukje gamedidactiek en flipping the classroom in kan verwerken, sla ik meerdere vliegen in één klap!

Oftewel, motivatie genoeg om deze uitdaging op te pakken. Na 3 weken stond er een prototype van dit platform onder mijn persoonlijke domeinnaam. Ik liet deze aan Martijn zien. En het compliment dat daar op volgde was erg fijn:

“Ik laat dit even bezinken. Bij de opleiding wil ik graag dat mijn studenten ook iets digitaal met gamedidactiek doen, precies zoals dit. En jij doet het gewoon even tijdens deze meerdaagse workshop”.

– Martijn Koops

Kortom, met GameDidactiek.net als digitaal platform wil ik al mijn collega’s in het onderwijs uitdagen om zelf ook een eerste stap te zetten in de wereld van digitale gamedidactiek. En hopelijk inspireert, motiveert en helpt dit platform daarbij!

Dennis van Welie

GameDidactiek.net is voor iedereen vrijblijvend te gebruiken. Zowel voor leerlingen, als voor docenten. En dit zal altijd zo blijven!

Dennis, de bedenker van GameDidactiek.net, is docent scheikunde in het voortgezet onderwijs. Hij vindt het belangrijk dat leerlingen plezier krijgen in het leren. En dat de leerling zelfstandig door de lesstof heen kan. Hierdoor kan elke leerling op zijn eigen tempo door de lesstof heen en kan je als docent de optimale begeleiding in het klaslokaal bieden op individueel niveau.

Daarnaast vindt Dennis ook dat elke leerling recht heeft op goede, extra ondersteuning. Ook als de ouders van de leerling het financieel gezien iets minder breed hebben en bijles of huiswerkbegeleiding geen opties zijn.

Kortom, GameDidactiek.net is een platform waarop je vrijblijvend als docent en leerling aan de slag kunt met het onderwijs op een andere manier. Want … Leren is één groot spel!